Moet Nationaal Park (NP) Oosterschelde uitgebreid worden met bijvoorbeeld het Veerse Meer, Yerseke, Wemeldinge, Veere en de Kapelse Moer? Om dit te onderzoeken wil NP Oosterschelde meedoen aan een landelijke proef van het Ministerie van Economische Zaken.

Staatssecretaris Martin van Dam bekijkt hoe de nationale parken in Nederland ‘parken van wereldklasse’ kunnen worden.

De staatssecretaris neemt de toekomst onder de loep van de twintig nationale parken die Nederland rijk is. Onderwerp van gesprek is hierbij onder meer het aantal nationale parken en hun omvang.

“Is twintig niet veel voor een klein landje als Nederland en zouden de nationale parken niet een minimale omvang moeten hebben?”, geeft burgemeester Anton Stapelkamp van Kapelle voorbeelden van vragen. Zijn gemeente is vertegenwoordigd in het samenwerkingsverband voor NP Oosterschelde en Stapelkamp is lid van het Algemeen Bestuur.

“Onduidelijk zijn ook de criteria om een gebied tot nationaal park te verklaren, wie daarover gaat en wie de financiering bepaalt.”

Wereldklasse

Het idee is dat de nationale parken ‘parken van wereldklasse’ worden. “Ze moeten groter en aantrekkelijker worden om te bezoeken. Ook moet de verbinding met erfgoed en cultuur versterkt worden.”

De staatssecretaris zoekt drie nationale parken die een proef willen uitvoeren om te kijken wat de mogelijkheden zijn. NP Oosterschelde heeft zich hiervoor aangemeld. “We willen graag de status van nationaal park houden, omdat we het als sterk merk zien, dat ook toeristisch van grote waarde is.”