Delta zet twee bedrijfsonderdelen in de etalage. 

Het gaat om de afdeling retail, waaronder de levering van energie aan particulieren en ZeelandNet vallen, en wholesale, het onderdeel voor de zakelijke markt. Daaronder vallen onder meer de Sloecentrale en de biomassacentrale in Moerdijk.

Energiemarkt

Vooral op de wholesale-afdeling verliest Delta momenteel erg veel geld vanwege de problemen op de energiemarkt. Het bedrijf wil de centrales dan ook apart zetten van andere bedrijfsonderdelen. Ze heeft onderzocht of dat via een herfinanciering kan. De provincie en het leeuwendeel van de Zeeuwse gemeenten, die de aandelen in handen hebben, wilden voor een lening borg staan voor een bedrag van 200 miljoen euro.

Complex

Herfinanciering alleen is echter onvoldoende om Delta weer op rit te krijgen, blijkt nu. Daarom heeft ze besloten om ook twee onderdelen in de etalage te zetten. De aandeelhouders zijn hierover maandag ingelicht. Gedeputeerde Carla Schönknecht zegt dat de provincie deze stap zelf ook laat onderzoeken door onafhankelijke adviseurs. “Het is complexe materie waar veel haken en ogen aan zitten. Wij willen weten hoe het zit voordat we een beslissing nemen.”

Nieuw scenario

Als de verkoop van onderdelen niet lukt of te weinig opbrengt moet er weer een nieuw scenario op tafel komen.
Delta zit enerzijds in de problemen door de lage prijzen op de energiemarkt, anderzijds door de splitsing die op 1 juli 2017 een feit moet zijn.
Als de verkoop van de onderdelen doorgaat wil Delta ze het liefste onder één dak brengen. Voor EPZ moet een ander plan komen, omdat de kerncentrale hieronder valt. “Hierbij speelt ook het Rijk een belangrijke rol.”