Het duurde langer dan verwacht, maar de sluisdeurwissel in het sluizencomplex bij Hansweert is vrijdag voltooid.

De sluisdeur moet onderhouden worden en is daarom vervangen door een tijdelijke.

Omdat de deur zwaarder was dan verwacht duurde het uithijsen donderdag langer, liet Rijkswaterstaat weten. Ze had ingeschat dat de klus in één dag geklaard zou zijn.

Donderdagochtend is een eerste poging gedaan om de 340 ton zware sluisdeur te hijsen. De holle deur had tien jaar in het water gezeten en de hoeveelheid slib en aanhechting van bijvoorbeeld schelpdieren was vooral in de compartimenten veel groter dan verwacht.

De te hijsen massa liep daardoor op tot ruim boven de 400 ton, aldus Rijkswaterstaat, gelijk aan zo’n veertien vrachtwagens.

Duikploeg

In verband met de veiligheid zijn de hijswerkzaamheden gestaakt.

Als oplossing ontkoppelde een duikploeg donderdagmiddag de twee onderrolwagens, waarmee de sluisdeur over de bodem rijdt. Dat was door de aangroei een lastige klus, maar maakte de vracht veertig ton lichter. 

Uiteindelijk konden de hijswerkzaamheden ’s avonds verder gaan en is de deur verwijderd. Vrijdagmorgen is de vervangende deur op zijn plek gezet.

Onderhoud

De sluisdeur gaat voor groot onderhoud naar Moerdijk. De renovatie is nodig om storingen te voorkomen en de levensduur van de deur te verlengen.

In Moerdijk worden roestplekken en schades van bijvoorbeeld kleine aanvaringen hersteld.