Het zijn drukke tijden bij Hansweertse Boys. Niet alleen viert de voetbalclub haar 75-jarig bestaan, ook gaan de velden van het sportcomplex aan het Zijpe in Hansweert op de schop.

“We moeten nu steeds goedkeuring vragen aan de scheidsrechter om thuis te kunnen spelen, dus we zijn blij met de renovatie”, vertelt bestuurslid Frank Quakkelaar van Hansweertse Boys.

De gemeente Reimerswaal is eigenaar van de sportaccommodatie van Hansweertse Boys. Ze trekt 140.000 euro uit voor de renovatie van het hoofd- en oefenveld.

Dit werk stond oorspronkelijk gepland voor 2019, maar gezien de acute noodzaak is de renovatie bij de voetbalvereniging in Hansweert omgewisseld met die van het hoofd- en oefenveld van voetbalvereniging Rilland, die voor dit jaar op de rol stond.

“In de winter kunnen we vijf, zes maanden geen gebruik maken van het hoofdveld, omdat het onder water staat”, licht Quakkelaar de urgentie van de renovatie toe. “Daarom zijn alle wedstrijden op veld twee, maar dat heeft geen omheining.”

Goedkeuring

Palen met linten dienen nu als afzetting. “Omdat dit officieel niet mag, moeten we steeds goedkeuring vragen aan de scheidsrechter om te spelen.”

Gelukkig is het nog nooit voorgekomen dat de scheidsrechter een streep zette door een duel, aldus Quakkelaar.

Nu de langverwachte renovatie begint, is het nog even behelpen voor de voetballers. “Normaal gesproken trainen we twee keer per week, maar nu één keer, om het veld te ontzien. Dat is, omdat het einde van het seizoen eraan komt, niet zo’n probleem.”

De gemeente laat het hoofd- en oefenveld tegelijkertijd aanpakken. Er komt onder meer nieuwe drainage, voor het afvoeren van het water.

Het werk duurt zo’n vijf weken, verwacht Reimerswaal. Daarna heeft het gras rust nodig. “Vanaf augustus, september hopen we het hoofd- en trainingsveld weer te kunnen gebruiken.”

Jubileum

Ondertussen is het verenigingsbestuur ook druk bezig met het organiseren van jubileumactiviteiten. Zo wordt er een jubileumboek gemaakt en in mei zijn er speciale wedstrijden.

Op 14 mei is er een clinic voor de jeugd met de Zeeuwse voetbaltweeling Dennis en Gérard de Nooijer en het eerste elftal speelt tegen A1 van JVOZ (Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland).

Op 21 mei staat een duel tussen oud-leden op het programma. Daarna volgt een diner en feestavond. “We hebben driehonderd uitnodigingen verstuurd en de aanmeldingen stromen al binnen.”

Kampioen

Tijdens de jubileumavond worden ongetwijfeld veel herinneringen opgehaald. “In 1956 zijn we kampioen geworden in de vierde klasse en dat is het hoogste dat we ooit bereikt hebben”, vertelt de 38-jarige Quakkelaar.

Hij speelt, naast een uitstapje naar Kapelle, omdat er bij Hansweertse Boys geen A-junioren waren, al zijn hele leven bij de club uit Hansweert.

Nu voetbalt hij in het derde elftal. Hierin spelen ook zijn 70-jarige vader Kees en oom Karel Dommanschet van 68 jaar. “Soms moeten de jongeren wat extra lopen”, lacht Quakkelaar.

Oud-leden die geen uitnodiging hebben gehad, maar wel de jubileumavond willen bezoeken, kunnen zich tot 1 mei melden via HB75jaar@gmail.com of telefonisch bij J. Back: 06-48232476.