Matthijs Bolier uit ‘s-Gravenpolder en Rick Dekker uit Middelburg mogen volgende week in Kopenhagen hun onderzoek naar tonijn presenteren op de Young Scientists Fair Unge Forskere.

Van 22 tot en met 26 april vertegenwoordigen de twee scholieren uit vwo 5 van het Calvijn College Nederland met hun project Tonyn Research. 

Matthijs en Rick doen onderzoek naar het verminderen van de frictie van schepen om zo de uitstoot van hun afgassen te reduceren.

De twee kwamen op het idee om de vorm van tonijn te bekijken. Tonijn is één van de snelste vissoorten. Het blijkt dat zij hun snelheid bereiken door een combinatie van extreme spierkracht en een optimale hydrodynamische vorm.

De jongens laten hierop allerlei computermodellen los. Bovendien doen ze regelmatig veldwerk op de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen en de TU Delft. Ze verdiepen zich in de stromingsleer, een uiterst complexe materie.

Internationaal

Rick en Matthijs presenteren en verdedigen hun onderzoek op de beurs in Kopenhagen. 

Op 4 juni won het duo in de internationale ronde van de milieu- en duurzaamheidsolympiade INESPO de derde prijs in de categorie ‘speciale prijzen’. Dit betekende een ticket voor Unge Forskere.