De gemeente Kapelle verwacht dat de asbest die maandag vrijkwam bij de brand in de schuur aan de Bonzijweg in Wemeldinge dit weekend is opgeruimd uit de omliggende tuinen. Maandag begint de schoonmaak van de woning die is vervuild door asbest. 

De asbest is neergedaald in de tuinen bij de fruitschuur en in de openbare ruimte.

Na de brand is direct de openbare weg schoongemaakt. Dinsdag zijn de particuliere percelen onderzocht op de aanwezigheid van asbest.

Woensdag bleek dat een aantal percelen schoongemaakt moest worden en dat werk is meteen begonnen.

Woningen

Van één woning was direct bekend dat die vervuild is met asbest. De bewoners hebben het pand maandag verlaten. Het saneringsbedrijf begint maandag (11 april) met de schoonmaak.

Daarna vindt de sloop van de afgebrande schuur plaats.

Deze week is ook een aantal andere woningen onderzocht op de aanwezigheid van asbest binnen. Die bleken volgens de gemeente schoon te zijn.

De GGD geeft aan dat de aanwezigheid van de asbest de afgelopen dagen niet heeft geleid tot gezondheidsrisico’s, aldus de gemeente. Mocht het zo zijn dat een iemand kortdurend is blootgesteld aan asbest, dan is dat volgens Kapelle geen reden tot zorg. Asbest is pas schadelijk bij langdurige en intensieve blootstelling.