Delta heeft in 2015 een verlies geleden van 110,7 miljoen euro. 

Belangrijkste reden is een afschrijving van ruim 154 miljoen euro op de gasgestookte Sloecentrale in Vlissingen-Oost. Als de Zeeuwse energieleverancier het bedrag niet had moeten afschrijven had ze een winst geboekt van 43,6 miljoen euro.

Afvalverwerker

Dat heeft CFO en tijdelijk CEO Frank Verhagen donderdag bekend gemaakt. Delta maakte in 2015 ook minder omzet. Deze daalde door de verkoop van afvalverwerker Indaver, lagere energieprijzen en minder afzet van 1,9 miljard euro in 2014 naar 1,3 miljard euro vorig jaar.

Financiering

Delta verwacht niet dat de energiemarkt zich de komende jaren herstelt.

Vanwege die slechte energiemarkt en de op handen zijnde splitsing van het netwerkbedrijf Delta is een herstructurering onvermijdelijk. Ze gaat op zoek naar nieuwe financiering voor de aparte bedrijfsonderdelen of zal deze verkopen. Momenteel is daarvoor een plan in de maak.

Werkgelegenheid

Streven is om zoveel mogelijk werknemers te behouden, maar ‘in elk scenario voor de toekomst van Delta verdwijnt werkgelegenheid’, is in een toelichting op de jaarcijfers te lezen.

Door de verkoop van Indaver en windmolenpark Kreekraksluis daalde de schuld van het Zeeuwse bedrijf vorig jaar tot nul. Vanwege de slechte energiemarkt is deze in 2015 toch weer toegenomen tot 92 miljoen euro.