Muziekvereniging Scheldegalm in Hansweert viert dit jaar haar 130-jarig jubileum. Zaterdag vindt in dorpshuis Kaj Munk het jaarlijkse, gratis toegankelijke Scheldegala plaats.

Scheldegalm is een actieve muziekvereniging die bestaat uit een harmonie, drumband, dweilband en jeugdorkest. De muziekvereniging verzorgt zelf de opleidingen voor zowel blaasinstrumenten als slagwerk.

De leden oefenen op een locatie aan de Boomdijk. Daarnaast treden ze regelmatig op in en buiten het dorp.

Tijdens het concert zaterdag treden de harmonie en slagwerkgroep op en laten leerlingen zien wat ze geleerd hebben. Ook worden jubilarissen in het zonnetje gezet.

Deze avond komen veel muziekstijlen voorbij; van filmmuziek, via klassiek tot hedendaags.

Nieuw

De harmonie wordt gedirigeerd door nieuwe dirigent: Rens van Leeuwen. Het Scheldegala is het eerste optreden van Van Leeuwen met Scheldegalm voor het grote publiek.

Penningmeester en lid van de slagwerkgroep, Ivo Krijnsen, is blij met Van Leeuwen. “Hij is een hele jonge, enthousiaste dirigent”, vertelt Krijnsen.

“Rens woont in Rotterdam en komt elke maandag naar Hansweert. We speelden altijd veel pop- en filmmuziek, maar zijn teruggegaan naar klassieke muziek en een combinatie daarvan.”

Groeien

Bij de vereniging spelen muzikanten van alle leeftijden. Sommigen zijn al vijftig jaar lid.

Toch heeft Scheldegalm te kampen gehad met een teruglopend ledenaantal. “Het is moeilijk jonge leden te behouden als ze naar de middelbare school gaan”, legt Krijnsen uit.

“We hebben een leuke, diverse groep waarbij het jongste lid negen en het oudste lid 84 jaar is. Als we om ons heen kijken hebben andere verenigingen het toch een stuk moeilijker dan wij."

De laatste drie jaar groeit Scheldegalm weer in ledenaantal. "Dat is mede dankzij een muziekproject op de basisscholen. Kinderen worden al op jonge leeftijd enthousiast gemaakt voor muziek.”

Volgens Krijnsen is de grootste ambitie van Scheldegalm nog groter worden.

Vieringen

Ter ere van het jubileum van de vereniging staat tijdens de viering van het 150-jarig bestaan van het Kanaal door Zuid-Beveland één van de vier feestweekenden in het teken van muziek.

“Het laatste weekend van september vieren we ons jubileum met een dweilbandfestival, een taptoe door drie showkorpsen en komen er zusterverenigingen naar Hansweert. Ook treedt de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht op en er is een braderie."