Gaat het inwoners van de gemeente Kapelle lukken om honderd dagen veel minder restafval te produceren? Hiervoor gaat maandag een proef van start.

Donderdagavond kwamen de deelnemers bij elkaar. Bij deze bijeenkomst was te merken dat het enthousiasme om te beginnen groeit.

Boodschap

Het project heet 100-100-100: honderd gezinnen, honderd dagen afvalvrij. Uiteindelijk doen er 63 huishoudens mee.

Ook met minder dan honderd deelnemers kan de boodschap van de proef ‘minder restafval produceren’ overgebracht worden, vindt wethouder Evert Damen, ook deelnemer.

Honderd procent afvalvrij leven is een utopie, maar veel minder restafval produceren is volgens hem wel degelijk haalbaar.

Milieu

Tijdens de bijeenkomst voor deelnemers in dorpshuis De Vroone groeide het enthousiasme.

De uitdaging is groot. Goed nadenken over recycle-mogelijkheden, maar ook over de opties om spullen een tweede leven te geven is onderwerp van gesprek.

Minder afval ‘maken’, meer herbruiken en goed scheiden helpt het milieu en is kostenbesparend.

Rotzooi

Joke en Adrie Slabbekoorn (foto) zijn al volleerde recyclers. “In drie maanden tijd hadden we samen niet meer dan vijf kilogram restafval."

Het stel doet mee aan dit project, omdat ze het belangrijk vinden dat er bewust met afval en het milieu wordt omgegaan. "Als alles zomaar verbruikt en weggegooid wordt, kijken we straks tegen een gigantische berg rotzooi aan.”

Melkpakken

Adrie ziet een uitdaging in het hergebruiken van afval. Oude melkpakken spoelt hij om, zodat hij ze kan gebruiken als diepvriesdoosje.

“We hebben geen plastic bakjes nodig, de drankkartonnen voldoen prima en zijn nog ruimtebesparend ook, doordat ze rechthoekig zijn. Als ik appelmoes maak vries ik dat in, in een sappak.”

Begeleiding

Tijdens de honderd dagen worden de deelnemende huishoudens begeleid door milieudeskundigen van de gemeente.

Op het internetplatform van de proef worden tips gegeven en kunnen mensen hun probleempunten en ideeën met anderen delen.

Iedere veertien dagen wordt het restafval bij de gezinnen opgehaald door een speciale vuilniswagen met weegschaal. De gewichten worden bijgehouden.