Piet Zoon kijkt uit naar start in Reimerswaal

Piet Zoon (66) gaat per 1 mei aan de slag als waarnemend burgemeester van Reimerswaal. Hij zegt uit te kijken naar zijn nieuwe functie.

Het waarnemerschap brengt Piet Zoon (66) terug naar Zeeland. Hij voelt zich verbonden met deze provincie, maar door zijn carrière vertoefde Zoon vele jaren in het noorden en oosten van het land.

De ervaring die hij daar opdeed, zet hij in voor zijn waarnemerschap. “Samen met de mensen in Reimerswaal de verhoudingen verbeteren vind ik de ultieme uitdaging. Ik zie ernaar uit om aan de slag te gaan.”

Aardig

Per 1 mei, als burgemeester Jan Huisman met pensioen gaat, begint Zoons tijdelijke functie. Hij bereidt zich op de achtergrond al volop voor.

“Ik heb leuke, interessante kennismakingsgesprekken gevoerd met de wethouders en fractievoorzitters. Het zijn allemaal aardige mensen.”

Herstel

Samen met hen gaat Zoon aan de slag met de ‘agenda voor herstel’ die Geert Jansen heeft opgesteld.

Deze voormalig commissaris van de koningin in Overijssel overlegde als externe gesprekspartner met de Reimerswaalse fractievoorzitters over de benoemingsprocedure voor de nieuwe burgemeester.

In vertrouwelijke gesprekken kwamen de meningsverschillen aan bod die zijn ontstaan voor aanvang van de benoemingsprocedure.

Jansen constateerde dat de bestuurlijke verhoudingen in de gemeente zodanig onder druk staan dat zij evenwichtige besluitvorming soms in de weg staan.

Uitdaging

“Het is een forse uitdaging om in Reimerswaal aan de slag te gaan, maar we hebben het rapport als vertrekpunt”, vindt Zoon. “Ik denk dat ik het vermogen heb om partijen te verbinden door een oprechte en kritische houding.”

Zoon moet de verstoorde onderlinge contacten herstellen en de duale verhoudingen binnen het gemeentebestuur verbeteren.

“Om te beginnen praat ik met alle negentien raadsleden individueel. Op basis daarvan kijken we verder.”

Ervaren

De in Middelharnis geboren Piet Zoon is een ervaren bestuurder. Hij was van 2003 tot 2008 burgemeester van Hattem. Van 2008 tot 2014 bekleedde hij die functie in Raalte.

Zoon gaat aan de slag met de agenda voor herstel, maar neemt ook de reguliere burgemeesterstaken op zich.

“Ik ben zeven keer 24 uur burgemeester en zichtbaar betrokken bij de samenleving, bijvoorbeeld bij kerkelijke gelegenheden, sportactiviteiten en de Mosselfeesten in Yerseke. Ook wil ik het Reimerswaalse belang buiten de gemeente uitdragen. Ik investeer in het waarnemerschap alsof ik blijf als burgemeester.”

Goed

Zoon benadrukt dat hij samenwerking belangrijk vindt en dat er in zijn ogen ook veel goed gaat in Reimerswaal.

“Dat blijkt bijvoorbeeld uit het klanttevredenheidsonderzoek. Ook de bezuinigingen zijn goed ingezet en daardoor is de financiële positie van de gemeente goed.”

Wijdsheid

Zeeland kent Zoon onder meer door zijn werk bij de toenmalige gemeenten Westerschouwen en Zierikzee.

Ook was Zoon, die heeft gestudeerd aan de Haagse academie voor lichamelijke opvoeding, maatschappelijk actief op het gebied van gezondheidszorg en revalidatiezorg in onder meer Zeeland.

“Ik ben alweer een paar keer in Zeeland geweest en de wijdsheid van het landschap trekt me aan. Ook valt me de netheid van de kernen in Reimerswaal op.”

November

De waarnemer blijft in ieder geval tot 1 november aan. Na de zomervakantie overlegt commissaris van de koning Han Polman met de fractievoorzitters over openstelling van de burgemeestersvacature.

NUwerk

Tip de redactie