Imares blijft met regiocentrum in Yerseke

Imares, het onderzoeksinstituut van de universiteit in Wageningen, kan met een regiocentrum in Yerseke blijven. 

De samenwerkingsovereenkomst die dinsdag ondertekend is met onder meer de visserijsector garandeert Imares genoeg opdrachten voor de komende vijf jaar. “Dit is belangrijk voor de werkgelegenheid in Zeeland”, stelt wethouder Hans de Kunder van de gemeente Reimerswaal.

De betrokken partijen vinden het belangrijk dat Imares niet vertrekt uit Yerseke, omdat het instituut voor toegepast onderzoek volgens hen belangrijk is voor de schelpdier- en visserijsector.

Samenwerking

Vertegenwoordigers van onder meer de provincie Zeeland, gemeente Reimerswaal en bedrijven uit de mossel- en oestersector hebben dinsdag hun handtekening gezet onder de samenwerking. Hiermee investeren de partners in regionaal onderzoek gericht op de kottervisserij- en schelpdiersector en delta-onderzoek.

Ontwikkelen

“Yerseke en Imares hebben elkaar nodig”, zegt wethouder Hans de Kunder. De gemeente Reimerswaal stelt de komende vijf jaar jaarlijks 20.000 euro beschikbaar voor behoud van het instituut. “Dat geld gaat naar de schaal- en schelpdiersector. Een werkgroep van de sector bepaalt welke onderzoeken Imares ermee uitvoert. Dat kan bijvoorbeeld onderzoek naar de oesterboorder zijn.” 

Deze slak eet jonge oesters in de Oosterschelde op en brengt daarmee de oesterkwekers ernstige schade toe. “Omdat behoud van Imares in Yerseke van economisch belang is voor Reimerswaal, is het goed om als gemeente financieel bij te dragen”, vindt de wethouder. “De onderzoeken van Imares zijn duur, maar het is belangrijk dat de sector zich blijft ontwikkelen.”

Laagdrempelig

Imares gaat haar diensten op een laagdrempeligere manier aanbieden. Zo kunnen bijvoorbeeld vissers praktische vragen stellen. Ook gaat het regiocentrum samenwerken met onderwijs. “Imares gaat verder met veertien mensen in Yerseke.” Het is volgens de wethouder goed mogelijk dat dit aantal in de toekomst stijgt.

NIOZ

Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), gevestigd naast Imares aan de Korringaweg in Yerseke, blijft ondanks dreigende sluiting ook behouden, al is dat net als bij Imares in afgeslankte vorm. Of beide instituten ook meer gaan samenwerken is volgens De Kunder nog niet te zeggen.

NUwerk

Tip de redactie