Kapelle breit in het wild voor Schildersdag

KDe Schildersdag 2016 wordt gehouden op zaterdag 28 mei in de tuin van de Hervormde kerk in Kapelle. De organisatoren Kapelle Cultureel en Marlou Pluymaekers bedachten voor dit jaar een kleurrijk ‘Wildbreiproject’. 

Alle bewoners van Kapelle en omstreken kunnen hieraan deelnemen. De uiterst inleverdatum is vrijdag 23 april.

De Schildersdag en Kunstmarkt staan dit jaar in het teken van de kleurrijke avantgardistische kunststroming ‘Cobra’ die is ontstaan vlak na de Tweede Wereldoorlog. Karel Appel, Constant en Corneille zijn de bekendste Nederlandse vertegenwoordigers hiervan.

Welzijn

Het thema Cobra bracht Marlou op het idee om de inwoners van de gemeente Kapelle ter gelegenheid van de Schildersdag 2016 te laten breien. "Cobra, felle kleuren, kunst dóór iedereen. Creatief bezig zijn maakt mensen gelukkig, het brengt mensen bij elkaar en dat is goed voor ons welzijn."

Slinger

Het is volgens Marlou de bedoeling dat er zoveel mogelijk mensen meedoen aan het project, jong en oud. Breien is weer helemaal hip en Marlou verwacht dat er ook mannen gaan breien. "Wij vragen iedereen die een beetje kan breien mee te doen aan dit project."

De op sjaalbreedte gebreide lappen kan men inleveren in de wasmand bij de balie van het Cederhof. Ook restjes wol kan men daar inleveren, hiermee gaan de bewoners van het Cederhof dan wildbreien.

Marlou wil van al die breisels een langgerekt kunstwerk maken, een slang. "Wat zou het mooi zijn om op de Schildersdag de meterslange kleurrijke breisels tentoon te stellen, als een soort slinger rond de bomen van de kerktuin."

Kinderen

Op vrijdag 27 mei is er voor groep 7 en 8 van basisschool de Linge een Cobra-workshop met resthout. “De kinderen gaan een kunstwerk maken in de vorm van een 3D-masker,” vertelt Anneke Stroo (foto, links) van Kapelle Cultureel.

De kunststroming Cobra is geïnspireerd op kindertekeningen en Afrikaanse maskers en kunst. “De voorbereiding voor het kunstwerk doen de kinderen op school en tijdens de workshop wordt het kunstwerk voltooid.”

Kunstmarkt

Tijdens de Schildersdag en de Kunstmarkt op zaterdag 28 mei kunnen de kinderen hun creatie laten zien aan hun ouders, opa’s en oma’s.

"Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd iets mee te geven over kunst. We willen hen laten ervaren wat kunst is, zodat zij misschien later iets met kunst gaan doen of er in ieder geval voor openstaan."

Tip de redactie