Voor de proef ‘100 gezinnen, 100 dagen, 100 procent afvalvrij’ van de gemeente Kapelle hebben zich tot nu toe zo’n vijftig huishoudens aangemeld. Zij gaan de uitdaging aan om te leven met zo min mogelijk restafval. 

“Ook als we de honderd gezinnen niet halen gaan we de proef doen”, vertelt wethouder Evert Damen, zelf ook deelnemer.

Met minder proefpersonen is er ook resultaat te behalen, vindt Damen. Het gaat volgens hem om de boodschap van het experiment: bewuster omgaan met afval, zodat je restafval zoveel mogelijk voorkomt.

Vermindering

Buiten Zeeland hebben enkele gemeenten de proef al gedaan en daar leverde het volgens de wethouder een aanzienlijke vermindering van het restafval op. “De ROVA-gemeenten behaalden een reductie van 83 procent”, aldus Damen.

ROVA verzorgt de afvalinzameling voor huishoudens in een aantal gemeenten in het noorden van het land. “Daarnaast bleek dat ook andere mensen beter hun afval scheiden doordat ze van de proef hoorden.”

Hulp

Op 4 april begint ‘100 gezinnen, 100 dagen, 100 procent afvalvrij’. Het experiment moet verbeterpunten opleveren. “Waar loop je tegenaan als je restafval probeert te voorkomen?”

Op de speciale website kunnen belangstellenden de voortgang van het experiment volgen. De deelnemers staan er niet alleen voor. Zij krijgen hulp van de gemeente en elkaar.

De deelnemers krijgen weekopdrachten en tips. Hun restafval wordt afzonderlijk opgehaald en gewogen. Aanmelden kan tot 28 maart.