Canadezen ontdekken Zeeuwse roots

Als uitwisseling is een groep Canadese jongeren tot maandag in Zeeland.

Deze leden van het koor van de Timothy Christian School traden woensdag op in Waarde met zangkoor Praise the Lord. De meesten van de vijftig studenten hebben een Nederlandse achtergrond.

Roots

De meeste studenten hebben een Nederlandse achtergrond en gebruiken deze reis om op zoek te gaan naar hun roots.

Tradities

“Het voelt alsof ik thuiskom. Ik vind het leuk om te zien waar de Hollandse tradities, die wij thuis ook gebruiken, vandaan komen”, vertelt de 15-jarige Tammy Verbeek. Zij is een van de Canadese jongeren met een Nederlandse achtergrond.

“Mijn opa is na de Watersnoodramp van 1953 een melkveehouderij begonnen in Canada. Het bedrijf is nu de grootste melkproducent van heel Canada.”

Poffertjes

Tammy werkt als bijbaantje in een Nederlandse winkel. Ze is enthousiast over de lekkernijen die zij hier aantreft.

“Poffertjes zijn echt heel lekker! En je hebt hier heel veel soorten brood. Ook het avondeten is divers. Ik heb al een hele lijst van producten die ik voor de winkel ga bestellen.”

Vla

De 15-jarige Grant Neels zegt gek te zijn op ‘onze’ vla. “Zoveel soorten vla, ik zou het liefst een paar pakken mee naar huis nemen.”


Kibbeling wordt genoemd als favoriet door de 16-jarige Sara Dekker en de 17-jarige Shawn Visscher. Natuurlijk ontbreekt de kroket ook niet aan het menu.

Klinkertjes

De vier studenten zitten allemaal bij elkaar op school en in het koor. Ze zeggen dat het verblijf bij de gastgezinnen in Middelharnis hen de rest van hun leven zal bijblijven.

“Het is zo leuk om te zien hoe de mensen hier leven. De kleine huizen en de bestrating met de verschillende kleuren klinkertjes vind ik heel mooi. In Canada is alles asfalt”, aldus Shawn.

“Alles ligt hier heel dicht bij elkaar en je ziet overal fietsers.”

Milieu

De milieubewustheid van de Nederlanders is iets waarvan Canadezen volgens de jongeren nog wat kunnen leren. “Zonne-energie, windenergie, afvalscheiding, daaraan doen we in Canada nog maar weinig.” 

Maandag gaan de Canadezen weer naar huis. Tammy, Shawn, Grant en Sara zeggen allemaal dat ze graag nog eens willen terugkomen naar Zeeland.

Tip de redactie