Ruim 3,5 ton subsidie voor getijdencentrale

Gedeputeerde Staten willen een subsidie van ruim 357.000 euro geven aan Tocardo International voor het doorontwikkelen van de getijdencentrale aan de Oosterscheldekering. 

Dat heeft het provinciebestuur dinsdag besloten. Ze maken het bedrag alleen over als het bedrijf de aangevraagde OP Zuid-subsidie van 765.975 euro krijgt en Provinciale Staten akkoord gaan.

Met het zogenoemde Oosterschelde Tidal Power-project is in totaal meer dan twee miljoen euro gemoeid. Met de ontwikkeling en aanleg van de installatie was indertijd ruim elf miljoen euro gemoeid.

Proefopstelling

De vijf turbines aan de Oosterscheldekering, die in november vorig jaar zijn geopend, zijn een proefopstelling. De kering is volgens de initiatiefnemers de meest geschikte locatie in Nederland, omdat het water daar hard stroomt op het vaste ritme van eb en vloed.

Kosten

Het is de grootste installatie op het gebied van getijdenenergie in Nederland. Hij heeft een capaciteit van 1,2 megawatt, genoeg voor zo’n 1000 Zeeuwse huishoudens.
Tocardo wil de subsidies onder meer gebruiken om de productiekosten van de energie verlagen. Het bedrijf wil zijn technologie op termijn exporteren naar andere landen en vaker toepassen in Nederland.

Natuurwaarden

Daarnaast moet de maatschappelijke acceptatie van de duurzame energiebron groeien. Enerzijds wil Tocardo dat doen door middel van voorlichting, anderzijds door onderzoek naar (eventuele) aantasting van natuurwaarden in gebieden met getijdencentrales.

Tocardo heeft al meerdere malen aangegeven dat ze installatie graag zou uitbreiden naar andere stroomgaten van de kering.

Ze werkt voor de doorontwikkeling samen met een consortium van bedrijven, waaronder verschillende Zeeuwse.

Tip de redactie