Er is geen toekomst meer voor de seniorenbond ANBO in Kruiningen.

De viering van het 60-jarig jubileum op 15 maart moet een waardig afscheid worden voor de bestuursleden en leden. De afdeling zit vanaf 1 april definitief zonder bestuur. Er is wel een alternatief voor de senioren.

Vechten

Na drie maanden vechten voor behoud gaat op 1 april de stekker eruit bij de ANBO Kruiningen. “We zijn van de een op de andere dag monddood gemaakt en nu worden we opgeheven.” Het is een bittere pil voor voorzitter Tiny de Kort en voor alle andere bestuursleden.

“Vooral voor de ouderen is het een groot gemis. Zij kunnen niet meer genieten van de bingo, de kledingbeurs of alle informatieve avonden waarbij we sprekers uitnodigen om ouderen bijvoorbeeld wat te leren over internetbankieren.”

Opgeheven

Elke derde dinsdag van de maand heeft de ANBO Kruiningen jarenlang activiteiten georganiseerd voor senioren. “Vanwege de problemen met penningmeesters van een aantal afdelingen binnen de landelijke ANBO konden alle afdelingen van de een op de andere dag niet meer bij hun geld, de website of ledenlijst. We mogen nu enkel nog budgetneutraal (evenveel kosten als opbrengsten, redactie) activiteiten organiseren en enkel organisatiekosten mogen wij declareren."

"Ook het sponsorgeld dat we hadden gespaard voor het jubileum was opeens weg. Met veel moeite heeft het ANBO-hoofdkantoor beloofd dat het geld terugkomt. Zonder ledenlijst kunnen we onze leden die bijvoorbeeld jarig zijn geen kaartje meer sturen. Daarnaast zeggen leden massaal hun lidmaatschap op.” Per 1 april wordt het zevenkoppig bestuur en de ANBO Kruiningen dan ook opgeheven.

Alternatief

“We sluiten het feestelijk af,” besluit bestuurslid Jan Louwerse. Op 15 maart is er om 14.00 uur een receptie voor alle senioren en genodigden uit Reimerswaal. Daarna is er een optreden van cabaretgroep Con Amore. Om 18.00 uur is er een buffet voor ANBO-leden.

“Wanneer de ANBO Kruiningen stopt bieden we wel een alternatief voor de ouderen. Elke dinsdagmiddag, tussen 14.00 en 16.30 uur, worden er in Ons Dorpshuis Kruiningen voor senioren verschillende activiteiten georganiseerd.” De ‘derde dinsdag’ van de ANBO komt hierbij.

Goedkoper

Tijdens de ‘Kom uit je huis’-middagen worden er onder andere spelletjes gespeeld en gaan de senioren samen koken of film kijken. De kosten hiervan zijn 1,50 euro per keer of vier euro per maand. “Dat is goedkoper dan het lidmaatschap voor de ANBO.” Daarnaast organiseert de stichting Senioren Reimerswaal activiteiten zoals biljart, koersbal, bridge en natuurlijk de bingo.

Herinnering

“De mooiste herinnering voor ons als bestuursleden van de ANBO Kruiningen zijn de blije gezichten die we maandelijks zagen en het geklets in de pauze. Daar deden wij het allemaal voor.”