Paul en Menno de Nooijer (foto) werken aan het kunstwerk voor het schoolplein van de nieuwe brede school in Kapelle.

Hun acht meter lange trap met het thema ‘Dikkertje Dap’ werd unaniem door de jury gekozen als mooiste ontwerp.

Kinderen

“Bij het maken van het kunstwerk staan Dikkertje Dap, de giraf, Annie M.G Schmidt en natuurlijk de kinderen centraal”, vertelt Paul de Nooijer van het kunstenaarsduo uit ‘s-Heer Abtskerke.

“In poëtische zin staan de kinderen voor de ladder van het leven, met verschillende opstappen naar de top.”

Tekeningen

Het kunstwerk van staalplaat moet maar liefst acht meter hoog worden en dient tevens als canvas voor kindertekeningen.

“We gaan een aantal kindertekeningen als bepalend beeld gebruiken op het kunstwerk. Kinderen hebben vaak hun eigen onverwachte interpretatie van wat ze zien en horen, dat willen wij graag uitbeelden.”

De twee bezoeken hiervoor de komende tijd alle basisscholen in Kapelle. “We roepen alle Kapelse kinderen tot en met groep 6 op om een mooie tekening te maken over Dikkertje Dap,” vertelt Menno de Nooijer.

Vereeuwigd

De meest geschikte tekeningen zijn straks op een bijzondere manier te zien in het kunstwerk. “Je kunt erdoorheen kijken, een moderne vorm van graffiti.”

De tekeningen worden op deze manier vereeuwigd. “De kinderen komen straks met hun ouders of grootouders kijken naar hun tekening, maar later kunnen zij hun tekening ook aan hun eigen kinderen of zelfs aan hun kleinkinderen laten zien. Dat is toch geweldig?”

Ladder

De onderste twee meter van het kunstwerk moet verticaal worden, zodat er geen scherpe hoeken zijn en de kinderen er niet op kunnen klimmen.

De platen daarboven geven het 3D-effect, waarna de trap overgaat in de ‘oneindige’ ladder.