De gebruikers van gemeenschapscentrum de Basis in Kapelle moeten een nieuw onderkomen vinden. Ze hebben hiervoor nog even de tijd, maar verhuizen gaat niet zonder slag of stoot.

Zo moet het Fruitteeltmuseum waardevolle en soms grote collectiestukken verplaatsen en Aquariumvereniging de Vuurneon drie aquaria.

Funest

“Snel verhuizen is funest voor de vissen en planten”, vertelt verenigingsvoorzitter Kees Pannekoek.

Opzegtermijn

Het Kapelse college van burgemeester en wethouders onderhandelt met een partij die de Basis wil kopen. Daarom heeft de gemeente per 1 februari de huurovereenkomsten met de gebruikers – het Fruitteeltmuseum, Cederhof Welzijn, De Vuurneon en het Rode Kruis – opgezegd.

Er geldt een opzegtermijn van zes maanden. Gaat de koop niet door, dan mogen de gebruikers langer blijven, maar onbekend is hoe lang.

Belangrijk

Voorzitter Toine Wevers van het stichtingsbestuur van het Fruitteeltmuseum vindt het jammer dat de gemeente de Basis wil verkopen.

Het museum gebruikt het gemeenschapscentrum voor opslag. Het is dan wel geen expositieruimte, toch is de Basis van waarde. “Een depot is bijna even belangrijk als een museum”, legt Wevers uit.

“Voor een gecertificeerd museum zoals wij moet een nieuwe locatie aan allerlei eisen voldoen, zoals voor de temperatuur. En het moet een plek zijn waar we niet over twee jaar weer weg moeten.”

Landbouwmachines

Het museum gebruikt de Basis al zo’n vijftien jaar, vertelt de bestuursvoorzitter. “Ons archief is er opgeslagen en het staat vol met spullen”, illustreert locatiemanager Nelleke Volker van het Fruitteeltmuseum. “Daar zijn ook grote werktuigen bij, zoals landbouwmachines.”

Een nieuw depot is nog niet in beeld. “De gemeente is bereid mee te denken en zij beschikt over ruimtes”, zegt Wevers. “Met de bouw van de brede school komen er panden vrij, dus wellicht biedt dat mogelijkheden.”

Haast

Ook Aquariumvereniging de Vuurneon is naarstig op zoek naar een nieuwe stek. Daar heeft de club haast mee, want verhuizen gaat volgens voorzitter Kees Pannekoek veel tijd kosten.

“We hebben drie bakken en als we die te snel verplaatsen, sterft zo’n zestig procent van de vissen en planten. We hebben voor de verhuizing een maand per bak nodig, want je kunt niet in één keer al het water eruit gooien.”

Geleidelijk

De leden kunnen volgens Pannekoek maar met één aquarium tegelijk aan de slag voor het geleidelijk overhevelen van de flora en fauna naar een andere bak. Daardoor is drie maanden nodig voor de verhuizing.

“Je moet een nieuwe bak opstarten en daarin bijvoorbeeld voor dezelfde temperatuur en ph-waarde zorgen. Onze grootste bak is drie meter lang en daarvoor hebben we zes man nodig voor de verhuizing.”

Einde

De Vuurneon heeft zo’n honderdtwintig vissen is haar aquaria. In de Basis beschikt ze ook over een aparte ruimte voor de kweek van vissen en een klein barretje en bibliotheek.

“We begrijpen dat de gemeente wil bezuinigen, maar je hoopt toch dat het jouw deurtje voorbij gaat. We hebben verteld dat verhuizen voor ons ingrijpend is."

De gemeente kijkt mee voor een andere plek. "We moeten onze ogen en oren open houden en hopen dat we een nieuwe locatie vinden. Anders betekent dit in het ergste scenario het einde van onze vereniging.”