De gemeente Kapelle wil vanaf 4 april deelnemen aan de proef ‘100 gezinnen, 100 dagen, 100 procent afvalvrij’. Daarvoor zoekt ze inwoners die de uitdaging willen aangaan om te leven zonder restafval.

Er hebben zich volgens de gemeente al enkele deelnemers aangemeld.

Hergebruik

Minder afval en meer hergebruik van afval, dat is het streven van de proef. Eén van de manieren om dat doel te bereiken is ervoor te zorgen dat consumenten, gezinnen en huishoudens minder restafval produceren.

Groente-, fruit- en tuinafval, plastic, drankenkartons en oud papier zijn niet langer afvalproducten, maar herbruikbare grondstoffen geworden.

Avontuur

Kapelle noemt het een ‘groot avontuur’ om te kijken of het lukt om honderd huishoudens, honderd dagen zonder afval te laten leven.

‘De deelnemers staan er niet alleen voor’, schrijft de gemeente in haar nieuwsbrief. ‘Zij krijgen op verschillende manieren hulp van de gemeente en van elkaar.’ Daarvoor is de website kapelle.100-100-100.nl gelanceerd.

Opdrachten

De deelnemers krijgen weekopdrachten en tips. Hun restafval wordt tijdens het experiment afzonderlijk opgehaald en gewogen.

Meedoen

Kapelle zoekt huishoudens die deze uitdaging durven aangaan. ‘Van jong tot oud, alleenstaand tot samenwonend, met of zonder kinderen, een dwarsdoorsnede uit de samenleving.’ Aanmelden kan tot 28 maart.