Nadat met scooters en vuurwerk schade is toegebracht aan het kunstgras van voetbalvereniging Kapelle, is de maat vol.

Door het terugkerende vandalisme hebben de club en gemeente Kapelle besloten dat sportpark Groene Woud buiten de reguliere tijden op slot gaat.

“De goeden moeten nu lijden onder de slechten en dat is heel jammer”, vindt voorzitter Kees Vink van de voetbalvereniging.

Vandalisme

Met de ingebruikname van het kunstgras deze zomer besloten de gemeente en club dat ook niet-leden er in een vrije tijd een balletje mochten trappen. En van die mogelijkheid is de afgelopen maanden grif gebruik gemaakt. “Bijna elke dag werd er wel gevoetbald”, vertelt Vink. Bijvoorbeeld door de jeugd, na schooltijd, in het weekend en tijdens de winterstop. “We wilden dat het kunstgras van en voor iedereen was. Ik had dit vandalisme niet verwacht in Kapelle.”  

Kloothommels
Al langer was er overlast van achtergelaten troep, zoals blikjes en chipszakken, en fungeerde het sportcomplex soms als hangplek. Met de jaarwisseling kwam daar een brandplek in het kunstgras door vuurwerk bij en deze maand zijn jongens gesnapt die met hun scooter over het kunstgrasveld reden. “Dat was de druppel”, vertelt sportwethouder Jon Herselman. “Dat is toch van de zotte? Een paar kloothommels verpesten het voor de rest. Heel triest.”

Toezicht
De wethouder en clubvoorzitter zeggen dat het geen makkelijk besluit was om de hekken voortaan soms te sluiten. Ze hebben wel enkele overlastveroorzakers in beeld, maar niet allemaal. Toezicht houden vinden ze geen optie. “We willen kijken of we de teugels misschien in de toekomst weer kunnen laten vieren”, zegt Vink, “maar voorlopig gaan de poorten dicht.”