Marien Rijk uit Ovezande wordt dinsdag honderd. Zondag viert hij dit heugelijk feit met de hele familie, die bestaat uit zo’n vijftig personen. 

Marien is geboren en getogen in Ovezande en woont al zijn hele leven in dit dorp.

Kinderen

Hij en zijn vrouw kregen acht kinderen; vijf dochters en drie zonen. Eén van hen overleed een aantal maanden voor zijn achttiende verjaardag bij een brommerongeluk.

Marien heeft zeventien kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

Boerderij

Dochter Mariëtte en zoon Jan vertellen dat één van de kinderen nog op de boerderij woont waar hun vader geboren is.

Marien heeft de vorige eeuw veel zien veranderen. “Het dorp is veel groter geworden”, vertelt hij. “Maar er waren vroeger, net als nu, slechte en goede jaren.”

Noldijk

Het huis van de boerderij aan de Noldijk, net buiten het dorp, werd in 1917 herbouwd. Naast het gezin, woonde daar ook een zus van Marien.

“Het was behelpen”, stelt Mariëtte, “maar het was niet vervelend. Net zoals andere boerderijen was er een open zolder, waar elke keer een kamertje gebouwd werd als er een kind bij kwam.”

Boer

Marien is zijn leven lang boer geweest en verbouwde allerlei landbouwproducten, waaronder aardappelen en uien. 

Volgens zijn kinderen ging hij met name op in zijn werk in de fruitteelt. “Hij was één van de eersten die zwarte bessen verbouwde op Zuid-Beveland. Hij was hiermee een pionier. Nu staat het er vol mee.”

Later verhuisde Marien met zijn vrouw naar het dorphart, waar ze 26 jaar hebben gewoond. Sinds drie jaar woont hij in NieuwSande, eerst samen, tot zijn echtgenote overleed.

Eerste

Marien is ondanks zijn hoge leeftijd nog in goede gezondheid. “Ik had nooit gedacht dat ik het zou halen. Ja, ik ben ook wel eens verkouden, maar de rest gaat nog." 

"Mijn vader zei altijd: er is nooit iemand in de familie honderd geworden. Ik ben dus de eerste. Mijn zus is 96 jaar geworden en mijn broer wordt binnenkort 98 jaar.”

Positief

Volgens zijn kinderen zit het bereiken van een hoge leeftijd in de sterke genen van de familie. “En onze vader heeft altijd gezond geleefd en positief in het leven gestaan."

De jarige weet nog veel van vroeger. "Alleen zijn korte termijn geheugen is wat minder."

In NieuwSande worden veel leuke dingen georganiseerd, zoals een diavertoning van oude boerderijen en het zingen van oude liedjes. Voor de bewoners is die herkenning mooi. Marien: “Iets van vroeger is toch altijd interessanter.”