Gemeente maakt zich op voor vierde Toujours Kapelle

In het gemeentehuis van Kapelle vond donderdag een brainstormavond plaats, ter voorbereiding op Toujours Kapelle.

Burgemeester Anton Stapelkamp is blij met het grote aantal vaste activiteiten, maar wil ook graag nieuwe initiatieven inbedden in de Franse week.

Het verhaal van de Franse Slag raakt volgens Stapelkamp steeds meer bekend. Ook de Franse Slag Mars, dit jaar op zaterdag 21 mei, kan rekenen op steeds meer belangstelling.

“Toujours Kapelle raakt steeds meer ingeburgerd en het draagvlak en de reikwijdte nemen toe”, stelt Stapelkamp.

“Het koppelen van wandelroutes met geschiedenis is heel populair, net zoals het battlefield-toerisme.”

Ondernemers

Het is de burgemeester niet te doen om een nog grotere herdenkings- en feestweek.

“We hoeven niet veel groter te worden, want het is niet de bedoeling dat de activiteiten elkaar verdringen. De groei moet vooral gericht zijn op de ondernemers."

Deelname is laagdrempelig. "Dat kan al bestaan uit het versieren van etalages of het in de aanbieding doen van croissants door de bakker.”

Programma

Ook dit jaar zijn in de week van 13 tot en met 22 mei de Cultuurraad, Alliance Française, Museum Vitality, muziekvereniging Ons Genoegen, Hotel Wemeldinge en verschillende scholen vertegenwoordigd.

Naast een wandelmars vinden, onder andere een lezing, Frans orgelconcert en Taizé-viering plaats.

De week wordt geopend op zaterdag 14 mei met een feestelijke filmavond in De Vroone. Naast de film De Franse Slag in Zeeland zijn er twee Franse speelfilms te zien.

Slag

Het doel van het evenement is om meer inwoners van de gemeente Kapelle en Fransen te betrekken bij de herdenking van de slag die plaatsvond op 16 en 17 mei 1940.

“Naast de Dodenherdenking is het bovendien een manier om de relatie met Orry-la-Ville (Franse zusterstad van Kapelle, redactie) inhoud te geven en de samenwerking tussen allerlei lokale personen en organisaties te stimuleren.”

Indruk

Op donderdag 21 mei vindt de Franse herdenking plaats. “Hierbij zijn honderden mensen aanwezig en de meeste zijn altijd erg onder de indruk."

"Dit komt denk ik ook door het bijzondere karakter van de herdenking. De opkomst is ook zeer divers. Er zijn militairen, scholieren, prominente en gewone mensen uit allerlei landen, het is echt multicultureel.”

Lees meer over:
Tip de redactie