Project tegen pesten breidt zich uit

Het antipestprogramma KiVa wordt in steeds meer Zeeuwse steden en dorpen gebruikt. Het is ontwikkeld voor basisscholen, maar er zijn ook plannen om het in de kinderopvang en het voortgezet onderwijs toe te passen.

In september had de brede school in Hansweert een landelijke primeur, als eerste dorp in Nederland dat pesten grootschalig aanpakt.

Hierbij werken de basisscholen de Eendracht en de Schuttevaer, kinderopvangorganisatie Kibeo, gemeente Reimerswaal en verenigingen in het dorp samen.

Leeft

De resultaten in Hansweert zijn positief. “Ik kom regelmatig bij de scholen en in het dorp,” vertelt jongerenwerker van de gemeente Reimerswaal Stefan Koeman.

“Ik draag dan ook mijn KiVa-vest en regelmatig komen er kinderen naar mij toe met vragen of opmerkingen. Je merkt dus dat het leeft in het dorp en de kinderen er bewust mee bezig zijn.”

Getraind

Als pesten of andere groepsproblemen zich toch voordoen wordt het KiVa-team ingeschakeld. Dit bestaat uit mensen van de betrokken organisaties. Zij zijn extra getraind om pesten aan te pakken. “Dit is nog niet nodig geweest. De kinderen hebben het onderling opgelost.”

Inmiddels is er ook een programma voor de onderbouw en kinderopvang.

Vijftien

‘Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat pesten bij de aangesloten scholen met meer dan de helft afneemt,” vertelt Lambert Pennings van KiVa. Hij begeleidt vijftien verschillende KiVa-trajecten.

In Zeeland werken er inmiddels kinderen en volwassenen mee in Wemeldinge, Oost-Souburg, Vlissingen, Middelburg, Goes, Lewedorp, Arnemuiden, ‘s Heer Hendrikskinderen en ‘s Heer Arendskerke.

“Hansweert is tot nu toe het enige dorp waar we het pesten dorpsbreed aanpakken.”

Ontwikkelingen

Ook ouders zouden, als het aan KiVa ligt, betrokken moeten worden bij het progamma. “Zij hebben, bewust of onbewust, een rol bij het pesten. We hopen dan ook dat de kinderen iets van het KiVa-gedachtegoed mee naar huis nemen.”

KiVa onderzoekt hoe ze ouders beter kan bereiken om mee te helpen.

“Daarnaast kijken we of we een module voor het voortgezet onderwijs kunnen ontwikkelen. Er zijn VO-scholen, ook in Zeeland, die zich aangemeld hebben voor deze pilot, maar de subsidie is nog niet rond.”

Lees meer over:
Tip de redactie