Jumelets kunnen bijkomen na aangenomen motie

Nu zijn motie over vluchtelingen- en asielzoekersopvang dinsdagavond is aangenomen, staat woensdag voor het Reimerswaalse ChristenUnie-raadslid Andries Jumelet en zijn vrouw Anneke in het teken van uitrusten.

“De gebeurtenissen van de afgelopen dagen gaan ons niet in de koude kleren zitten”, vertelt de Yersekenaar.

Eieren

Jumelet diende een motie in om het Reimerswaalse college van burgemeester en wethouders op te roepen haar verantwoordelijkheid te blijven nemen bij de opvang van vluchtelingen en de huisvesting van statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) in de regio.

Zijn vrouw maakte vorige week bekend handtekeningen te verzamelen van voorstanders van asielzoekersopvang in het grotendeels leegstaande voormalige bejaardenhuis Vredelust in Yerseke.

Daarop is het huis van het echtpaar donderdagavond belaagd met vuurwerk en eieren. Ook verklaarde het stel een briefje in de bus te hebben gevonden met de boodschap ‘Yerseke zegt nee tegen azc, deze keer zijn het nog eieren, stop met handtekeningenactie’.

Maandag overhandigde Jamilla Baselier uit Yerseke burgemeester Jan Huisman van Reimerswaal handtekeningen van tegenstanders van asielzoekersopvang in haar dorp.

Bang

“We zijn de schrik inmiddels te boven”, laat Andries Jumelet woensdag weten. “De laatste dagen hebben we veel reacties gehad van mensen, aan de deur, maar ook per telefoon en mail. Die wil je dan toch beantwoorden.”

Daarnaast was de aanloop naar de raadsvergadering dinsdag spannend, bekent hij. ‘Ik was bang dat tegenstanders misschien voor commotie zouden zorgen bij het gemeentehuis, maar dat bleef gelukkig uit.”

Marijkelaan

In de aangenomen motie roept de raad b&w op samen met omliggende gemeenten ‘substantieel bij te dragen’ aan de opvang van vluchtelingen en de huisvesting van statushouders.

Reimerswaal onderzoekt waar zij in de gemeente eventueel asielzoekers kan huisvesten. Daarover is nog niet meer bekend.

“De motie dient als steun in de rug voor het college. We geven ermee aan dat de raad achter het college staat. Ik ben heel blij dat de motie is aangenomen.”

Jumelet had met zijn motie in het achterhoofd dat Vredelust in Yerseke wellicht een betere opvangplek is dan een sporthal, vertelt hij. “Ook de ongeveer twintig woningen in de Marijkelaan die nu net leeg zijn, kunnen misschien een halfjaar of jaar langer blijven staan voor de tijdelijke huisvesting van asielzoekers.”

Daders

De politie liet vorige week weten een grondig onderzoek uit te voeren naar de belaging van het huis van de Jumelets.

“De daders zijn nog niet gepakt. Inmiddels denk ik ook niet dat dat nog gebeurt. Als niemand zijn mond open doet, wordt het moeilijk voor de politie. Maar nu het gisteravond goed is gegaan en de motie is aangenomen, voelen mijn vrouw en ik ons niet meer onveilig.”

Lees meer over:
Tip de redactie