Mensen die het schildkliermedicijn Thyrax gebruiken krijgen een extra controle in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes. 

Zes weken nadat ze zijn overgestapt op een medicijn van een andere fabrikant kunnen ze hun bloedwaarden laten controleren. De arts bekijkt de uitslagen en bepaalt in overleg met de patiënt of er iets aan de dosering moet worden aangepast.

Dat heeft het Zeeuwse ziekenhuis in een brief aan de patiënten laten weten. Onlangs werd bekend dat er dit jaar een tekort ontstaat van het medicijn Thyrax. Het gaat zowel om tabletten van 0,025 milligram als die van 0,100 en 0,150 milligram.

Verhuizing

Fabrikant Aspen Pharma Limited kan ze tijdelijk niet maken, omdat ze problemen heeft met de verhuizing naar een andere productielocatie. Patiënten moeten dit jaar dus (tijdelijk) overstappen op een schildklierhormoonpreparaat van een ander merk.

Meldpunt

Omdat de sterktes kunnen verschillen is de extra check nodig. De artsen in het ADRZ volgen met hun beleid het advies van de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie op. Mensen die informatie willen, kunnen bellen met het Landelijk Meldpunt Zorg op 088-1205020. De NOS meldt donderdag dat dit al 2200 keer is gebeld.