Waterschap wil Zeeuwse kust niet volbouwen

Zeeuwen hoeven niet bang te zijn dat de hele kust vol hotels en appartementen komt te staan. Dat laat waterschap Scheldestromen woensdag weten.

Het dagelijks bestuur heeft het nieuwe waterkeringenbeheerplan vastgesteld. Daarin staan onder meer de regels voor kustbebouwing langs de Noordzee en Wester- en Oosterschelde.

"Onomkeerbare bebouwing, zoals hotels, mag alleen op enkele locaties", vertelt afdelingshoofd waterkeringen Guiljam van der Schelde.

Het gaat dan op Walcheren en Noord- en Zuid-Beveland om Vlissingen, Zoutelande, Westkapelle, Domburg, Kortgene, Kamperland, Colijnsplaat, Wemeldinge en Yerseke. Deze plaatsen vallen binnen de zogenaamde bebouwingscontour.

"Daarbuiten is onder voorwaarden eventueel alleen lichtere bebouwing mogelijk, zoals strandpaviljoens en strandslaaphuisjes", aldus Van der Schelde.

Commotie

Met de presentatie van het waterkeringenbeheerplan voor de periode tot en met 2020 kon het waterschap reageren op de commotie die de landelijke plannen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu voor het mogelijk maken van bebouwing langs de kust veroorzaakten.

"Uiteindelijk gaat het waterschap hierover en wij willen niet dat de Zeeuwse kust wordt volgebouwd”, zegt Van der Schelde. “Onder meer vanwege de veiligheid van de waterkeringen."

Dijkversterking

Een ander thema in het waterkeringenbeheerplan is dijkversterking. De eisen voor de veiligheid van primaire waterkeringen (dijken die beschermen tegen het buitenwater) worden vanaf volgend jaar aangescherpt.

"Daardoor moeten we tot 2050 ongeveer tachtig kilometer van onze dijken versterken”, vertelt lid van het dagelijks bestuur Bert de Smet. “Dat kost ongeveer 200 miljoen euro."

Lees meer over:
Tip de redactie