'380kv-lijn moet door Zeeuws landschap'

De nieuwe 380kv-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland kan niet onder de grond worden aangelegd. 

Dat heeft een medewerker van het ministerie van Economische Zaken vrijdag gezegd tijdens een presentatie in Provinciale Staten.

De nieuwe lijn is onder meer nodig voor de stroom die windpark Borsele, voor de Zeeuwse kust, gaat leveren. De Zeeuwse politici zijn bang dat de hoogspanningsmasten, die grotendeels naast die van de bestaande lijn komen, het Zeeuwse landschap ernstig aantasten.

Storingen

Er mag echter in het hele land maar 20 kilometer hoogspanningslijn ondergronds worden aangelegd, omdat de kans op storingen volgens TenneT anders te groot is. Het stuk in Zeeland zou veel langer zijn, ook als de stroom vanaf het windpark niet bij Borssele, maar in Rilland, bij het nog te bouwen verbindingsstation, aan land komt.

Nut en noodzaak

Vrijwel alle partijen in Provinciale Staten reageerden kritisch en pleitten nogmaals voor ondergrondse aanleg. Minister Henk Kamp neemt echter uiteindelijk het besluit.

Wat nut en noodzaak betreft was het ministerie duidelijk. De nieuwe verbinding moet er komen, omdat de bestaande hoogspanningslijn ‘vol’ is. Dit levert zowel capaciteit- als onderhoudsproblemen op. “Als we er niks aan doen, wordt de kans op een calamiteit, dat Zeeland op zwart gaat, groter”, legde de vertegenwoordiger van Economische Zaken uit.

Ze veegde daarmee argumenten van de Zeeuwse Milieufederatie, die deze week in een brief schreef dat de nieuwe lijn overbodig was, van tafel.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie