Zeeuwse Huiskamer gaat internationaal

Het zorgproject de Zeeuwse Huiskamer bestaat ruim een jaar en is volop in ontwikkeling. In steeds meer gemeenten wordt eraan gewerkt en er is zelfs internationale belangstelling voor.

De Zeeuwse Huiskamer ondersteunt Zeeuwse organisaties en Zeeuwen om samen antwoorden te formuleren op urgente vragen over wonen, zorg en welzijn. Het is een proces en fysieke plaats waarbij innovaties, experimenten en verschillende belangengroepen in de zorg samenkomen.

Er zijn drie projecthuiskamers ingericht in Zeeland. "Daar komt in 2016 de gemeente Sluis bij", vertelt Arend Roos (foto, midden). Hij is manager van Economische Impuls Zeeland, één van de betrokken organisaties.

"In de huiskamers brengen bewoners en ervaringsdeskundigen behoeftes in beeld en ontwikkelen bedrijven, overheden, zorg- en kennisinstellingen oplossingen." Twee dorpen in hun geheel dienen als experimentele ruimte; 's-Heer Hendrikskinderen en Rilland.

Showroom

Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheid voor een Zeeuwse Huiskamer-showroom. "Dit is een fysieke plek waar organisaties elkaar dingen laten zien", zegt Petra de Braal (foto, rechts), projectmanager van de Zeeuwse Huiskamer.

"Een ander die weet wat goed voor je is, werkt niet. Als je mensen het zelf laat bepalen en laat meedenken blijkt dit succesvol en het werkt efficiënter. Ook voor organisaties. Zij hebben vaak hun perspectief op de patiënt in plaats van een perspectief vanuit de patiënt."

Werkplaats

Er zijn drie lijnen uitgezet; dementie, leven met kanker en de 'werkplaats'. "We kijken onder andere hoe dementerenden langer thuis kunnen blijven wonen. Is er bijvoorbeeld sociale controle?", legt projectmedewerker Danielle Teclegiorgis (foto, links) uit.

"Daarnaast zetten we in Rilland een project op met scholen. Scholieren krijgen een studiepakket over dementie en bezoeken ouderen in de nieuwe Vliedberg."

Daarnaast werken jachtenbouwer Amels, de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen, Impuls Zeeland en Dok 41 in Vlissingen samen naar innovatieve technologie, zoals een 'smart home', dat binnenkort zijn deuren opent op de Kenniswerf in Vlissingen", aldus Arend Roos.

Engeland

Ook internationaal wordt er inmiddels gekeken naar de Zeeuwse Huiskamer.

"De hulpvraag en manier van leven in Engeland is misschien anders dan in Zeeland, maar ook hier speelt de gemeenschap een grote rol. Zelfstandige en vitale ouderen krijg je door bruggen te bouwen tussen bedrijven, de zorgsector, vrijwilligers en ouderen zelf."

Inmiddels is in Kent het project 'Room for Life' geopend. "Wij gaan naar London om een conferentie te geven."

Lees meer over:
Tip de redactie