Benefietconcert voor renovatie Nieuw-Zeelandhuis in Kats

Zaterdag 16 januari vindt in de Katse Kerk in Kats een benefietconcert plaats met poëzie en muziek. Alle inkomsten komen ten goede aan de renovatie van het Nieuw-Zeelandhuis naast de kerk.

Onder andere de Rotterdamse dichter Rien Vroegindeweij en muzikanten Eva van Rooijen, Jos Stam en Cees Verburg treden op. Onno de Graaf brengt bizarre verhalen ten gehore. 

Frank Giljamse, coördinator vrijwilligerswerk en belast met het onderhoud van de tuin van de kerk, legt uit dat het idee voor het concert ontstond na een gesprek met de broer van zijn vrouw. "Omdat we entreegeld vragen, wilden we een aantrekkelijk programma neerzetten met kwalitatief goede muzikanten. Sommige van hen genieten ook landelijke bekendheid."

De benefietavond maakt deel uit van een reeks acties om geld in te zamelen voor het Nieuw-Zeelandhuis. "We hebben een krediet gekregen van de gemeente, maar moeten zelf door middel van sponsoring en het aanschrijven van fondsen de rest van het geld bij elkaar ziet te krijgen."

Watersnoodramp

Het Nieuw-Zeelandhuis is een bijgebouw dat zijn naam dankt aan het feit dat het door Nieuw-Zeeland, na de Watersnoodramp van 1953, aan de inwoners van Kats werd geschonken. "We hebben het destijds in dank aanvaard, maar het moet wel onderhouden worden", vertelt Giljamse.

"We moeten van alles doen om het benodigde geld bij elkaar te sprokkelen. Het gebouw voorziet in een grote behoefte en de betrokkenheid van de vele vrijwilligers is groot." Ondanks dat het gebouw erg gedateerd is, wordt er veelvuldig gebruik van gemaakt. Er vinden allerlei activiteiten plaats, zoals repetities van een zangkoor en toneelgroep, maar ook trouwrecepties, tentoonstellingen en muziekavonden.

Renovatie

Om het Nieuw-Zeelandhuis te moderniseren is een grondige renovatie nodig. Zo moeten er nieuwe plafonds komen voor de brandveiligheid, het houtwerk van de ramen vervangen worden en de muren gerenoveerd. Volgens Giljamse is er 105.000 euro nodig om alles te kunnen bekostigen.

"Als afsluiting van onze werving organiseren we dit concert, maar een groot deel is al binnen. Het is echt een dorpsinitiatief en veel vrijwilligers hebben zich vorig jaar ingezet op bijvoorbeeld de lentemarkt en de kerstmarkt om geld bij elkaar te krijgen."

"Als het gebouw straks weer aan alle eisen van de tijd voldoet, zal dat erg door de inwoners van Kats gewaardeerd worden. Ze kunnen dan zien waar ze het allemaal voor gedaan hebben."

Aannemer

De renovatie begint deze maand en is naar verwachting in mei of juni afgerond. "We proberen zelf zo veel mogelijk te doen, maar een groot deel doet de aannemer. We willen het echt goed aanpakken, want dit is niet iets dat je ieder jaar doet. We willen een betere toegankelijkheid voor invaliden en als de renovatie afgerond is, zullen de activiteiten die plaatsvinden in het Nieuw-Zeelandhuis worden uitgebreid." 

Kaarten voor het concert zaterdag kosten tien euro.

Lees meer over:
Tip de redactie