Inwoners van de gemeenten Reimerswaal en Kapelle toostten maandagavond in het gemeentehuis op 2016. Tijdens de nieuwjaarsrecepties is teruggeblikt en vooruit gekeken.

"Voor velen was het een zwaar jaar, onrustig en soms zelfs angstaanjagend", zei de Kapelse burgemeester Anton Stapelkamp in zijn toespraak.

'Beste kant'

Kapelle, en dat geldt voor alle Zeeuwse gemeenten, liet zich volgens de burgervader van zijn beste kant zien. "Dat geeft moed, ook voor de integratie van de tientallen statushouders voor wie we medeverantwoordelijk zijn. In 2015 organiseerden we voor 41 van hen een woning in onze gemeente. De kinderen stromen nu al in op school en de volwassenen moeten aan werk geholpen worden."

Toch durft Stapelkamp 2015 ook een goed jaar te noemen, ondanks de aanslagen in Parijs. Het is 'aardig gelukt' om de veranderingen op sociaal gebied door te voeren, vindt hij. "Het piepte en kraakte af en toe, maar grote ongelukken zijn er niet gebeurd. Niet bij de zorg voor kwetsbare mensen en ook financieel niet."

Bezuinigingen

Door een pakket van 1,2 miljoen euro aan bezuinigingsmaatregelen samen te stellen, wist de gemeente een sluitende begroting te realiseren. "De economie begint te herstellen, al merkt lang niet iedereen dat nog. Veel mensen zijn op zoek naar werk. Het aantal Kapellenaren in de bijstand is in jaren niet zo hoog geweest."

Voor 2016 kijkt Stapelkamp uit naar de totstandkoming van de dorpsvisie voor Schore. "Afgelopen vrijdag was het 75 jaar geleden dat het tijdens de Franse Slag zwaar gehavende Schore zijn zelfstandigheid verloor. De Schorenaren verdienen het dat we samen met hen nadenken over de toekomst van dit mooie dorp. Ik ben dan ook gelukkig dat de nieuwe dorpsraad daar zijn schouders onder wil zetten, ondanks het chagrijn van de sluiting van de school. Ik hoop dat veel Schorenaren meedenken over de uitdagingen voor de komende tien jaar."

Toerisme

Ook qua toerisme hoopt de burgemeester dat het een goed jaar wordt. De gemeente Kapelle is in september gastheer van de Oosterscheldeweek. "Dat grijpen we aan om Wemeldinge als onze Parel aan de Oosterschelde verder op de toeristische kaart te zetten. En de viering van 150 jaar Kanaal door Zuid-Beveland biedt ook kansen."