Delta Netwerkbedrijf heet vanaf maandag Enduris BV. Moederbedrijf Delta verandert de naam op verzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die zegt dat de naam van een netwerkbedrijf niet mag lijken op die van een productie- en leveringsbedrijf.

Delta moet de twee bedrijven splitsen van minister Henk Kamp van Economische Zaken. Een meerderheid in de Eerste Kamer verzocht hem net voor de kerstvakantie daarmee te wachten totdat andere landen dit ook doen, maar Kamp hield vooralsnog voet bij stuk.

Delta hoopt met Eneco, dat ook gedwongen moet splitsen, dat er snel een uitweg wordt gevonden uit de impasse. Het Zeeuwse bedrijf wil overigens niet splitsen, omdat dat honderden banen zou kosten volgens CEO Arnoud Kamerbeek.

De naamsverandering van Delta Netwerkbedrijf in Enduris staat los van de splitsingsdiscussie. Enduris staat voor 'energie, duurzaamheid en infrastructuur'. "Als netbeheerder blijven we ons richten op onze maatschappelijke taak en verantwoordelijkheid: de veilige en betrouwbare distributie van gas en elektriciteit", zegt Enduris-directeur Erik Duim, daarmee inspelend op de gedachten achter de gedwongen splitsing.

Enduris is een dochteronderneming van Zeeuwse Netwerkholding NV, een 100 procent-dochteronderneming van Delta NV.