JP Duivewaarde (95) woont nog thuis dankzij burenhulp

De 95-jarige JP Duivenbode uit Kapelle kan ondanks lichamelijk klachten thuis blijven wonen. Vijf van zijn buren helpen hem in de verzorging.

"Door de bezuinigingen in de zorg moeten ouderen langer thuis blijven wonen, moet men meer zelf doen en wordt er vaker een beroep gedaan op mantelzorgers," vertelt wijkverpleegkundige Ria Krijgsman van Allévo.

"Denk hierbij aan het zelfstandig aan- en uittrekken van steunkousen met behulp van een familielid. Vroeger reden we soms wel vier keer per dag naar een cliënt om bijvoorbeeld oogdruppels te geven. Nu doen wij hiervoor ook een beroep op familie of een mantelzorger. We blijven alle zorg die nodig is geven. En als het kan, doen we het samen."

Dat het in de praktijk ook goed kan gaan, blijkt bijvoorbeeld bij de 96-jarige Kapelse dorpssmid, uitvinder en kunstenaar JP Duivewaarde. Maar liefst vijf buren hebben zich met ondersteuning van Allévo over de man ontfermd.

Bedlegerig

"Ik ben bedlegerig en vind het fijn als er mensen langskomen. Daarnaast zorgen ze goed voor mij van ‘s morgens vroeg tot s’ avonds laat." Aan zijn mantelzorgers vertelt Duivewaarde graag verhalen over vroeger. Hij heeft het wapen van Kapelle gemaakt en is de uitvinder van de snoeimachine voor de hoge bomen bij de appelgaarden.

Hij is ook de uitvinder van de eerste appelsorteermachine. Als JP Duivewaarde de kans krijgt trakteert hij zijn bezoek dan ook op de mooiste verhalen over de goede oude tijd. Hij zegt wel eenzaam te zijn, maar wil toch voor geen goud weg uit zijn eigen huis.

Goede man

"Wij vinden het fijn om voor de heer Duivewaarde te zorgen", vertelt Kees van Staveren. Samen met zijn vrouw Annelies zorgt hij al vijf jaar voor hem.

"Het is een goede man en hij heeft zelf vroeger ook veel gedaan voor anderen. We doen het met z’n allen en zijn heel blij met de ondersteuning van Allévo. Zonder deze samenwerking zou hij niet thuis kunnen blijven wonen en dat zou voor hem verschrikkelijk zijn." 

Volgens wijkverpleegkundige Ria is dit een schoolvoorbeeld van hoe het eigenlijk zou moeten. “Zorgen voor elkaar, met elkaar.”

Lees meer over:
Tip de redactie