Waterschap Scheldestromen komt met tips voor gebruikt frituurvet

Met het oog op de vele oliebollen en appelbeignets die gebakken worden donderdag, geeft waterschap Scheldestromen vier tips voor het gebruikte frituurvet.

1. Lever gebruikt vet in bij een (sport)vereniging. Op verzoek van een club zet inzamelbedrijf Rotie gratis een rolcontainer neer. Een volle bak levert voor de vereniging een vergoeding op.

2. Gooi gebruikt vet in gele inzamelcontainers. Bij steeds meer supermarkten staat naast de containers voor oud papier en glas ook een aparte container voor frituurvet en andere vetten of oliën. Naast supermarkten
zijn er nog meer plekken waar inzamelcontainers voor gebruikt frituurvet staan, bijvoorbeeld bij de kinderboerderij.

3. Lever gebruikt vet in bij de milieustraat. Bij vrijwel alle gemeentelijke milieustraten zijn aparte inzamelcontainers voor frituurvet en -olie te vinden.

4. Gooi gebruikt vet bij het restafval. Is er echt geen mogelijkheid om vet of olie naar een inzamelpunt te brengen, giet het dan in een afsluitbare verpakking (zoals een pak of fles met dop) en stop dit bij het
restafval.

Niet in het riool

Vet waarin gefrituurd of gebakken is, stolt in het riool en kan verstoppingen veroorzaken. Frituurvet is geen afval, maar een grondstof, aldus het waterschap. Van gerecycled vet kan onder andere biobrandstof of biodiesel worden gemaakt.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie