Dijksma op voorhand niet negatief over terugkeer intercity

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu staat niet negatief tegenover de terugkeer van een echte intercity in Zeeland die de kleine stations overslaat.

Dat zegt ze in antwoord op vragen van Tweede Kamerleden Albert de Vries en Duco Hoogland van de PvdA.

Zij stelden deze vragen naar aanleiding van het artikel 'Zeeland is beter af met een echte intercity' van Lex Boersma in OV-Magazine in november. Boersma pleit daarin voor een trein, die alleen nog stopt op de stations in Goes, Middelburg en Vlissingen. Reizigers die nu op de stations Rilland, Krabbendijke, Kruiningen-Yerseke, Kapelle, Arnemuiden en Vlissingen-Souburg in- en uitstappen, zouden dan met pendelbusjes of een snelbus over de Oude Rijksweg naar hun plaats van bestemming moeten.

Weerstand

Het artikel stuitte op veel weerstand, omdat Zeeuwse lokale bestuurders een paar jaar geleden alles uit de kast hebben gehaald om de trein op alle stations in Zeeland te laten stoppen. Momenteel rijden er twee treinen per uur, die stoppen op de grote en kleine stations.

Dijksma zegt dat de provincie eventuele wensen moet aankaarten in het overleg met de NS. In het laatste gesprek heeft de provincie nog gezegd dat alle kleine stations moeten blijven worden bediend. Dijksma vindt echter dat het artikel 'interessante ideeën biedt voor mogelijke verbeteringen in het openbaar vervoer in Zeeland. Ik zal met veel belangstelling kennisnemen van een gezamenlijk voorstel.'

Goederentreinen

Dat het aantal reizigers de laatste jaren is gedaald kan volgens Dijksma niet alleen worden toegeschreven aan het feit dat er geen intercity meer rijdt in Zeeland. De afname van de bevolking kan ook meespelen. Dat treinreizigers met een echte intercity een kwartier sneller op hun plaats van bestemming zouden zijn, wil Dijksma ook niet bevestigen in haar antwoorden.

Goederentreinen zouden de intercity’s kunnen ophouden, zegt ze. Zonder verder onderzoek doet ze sowieso geen uitspraken over tijdwinst en een eventuele toename van het aantal reizigers als de treinen alleen nog zouden stoppen in Goes, Middelburg en Vlissingen.

Lees meer over:
Tip de redactie