Verdachten in Zeeuwse drugszaak vrijuit om fouten justitie

De rechtbank heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag niet-ontvankelijk verklaard in de omvangrijke Zeeuwse drugszaak met 29 verdachten. Zij gaan vrijuit. Het OM vindt dit oordeel te vroeg en gaat in in hoger beroep. 

Volgens de officier van justitie is het onderzoek nog niet afgerond. "Er moeten bijvoorbeeld nog getuigen worden gehoord", laat het OM in een persbericht weten. "Het vonnis is zeer uitgebreid en verdient dan ook zorgvuldige bestudering om het verdere verloop van de zaak te bepalen." 

Door de uitspraak van de rechter gaan de 29 verdachten in de hennepteelt- en witwaszaak vrijuit. De rechtbank vindt dat het OM de opsporing en vervolging niet juist heeft uitgevoerd. Daardoor is berechting niet mogelijk, aldus de rechtbank. "In bijna het hele onderzoek is structureel ontlastende informatie niet opgenomen", schrijft de rechter in haar uitspraak. "Hierdoor is de waarheidsvinding onherstelbaar gecompromitteerd."

In november 2011 deed de politie een inval bij hoogwerkersbedrijf HWS in Kapelle, vanwege vermeende wietteelt en witwaspraktijken op verschillende plaatsen in Zeeland. Dat leidde tot de aanhouding van 29 verdachten.

Lees meer over:
Tip de redactie