Het intensive care-team van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes heeft voor het eerst iemand behandeld met een kunstlong. 

Dat heeft het ziekenhuis maandag bekend gemaakt. Volgens de artsen is de behandeling uitstekend verlopen en maakt de patiënt het goed. De kunstlong is afgekoppeld en zijn eigen longen functioneren weer.

Behandelingen met een kunstlong worden alleen maar toegepast als patiënten niet met medicatie of kunstmatige beademing kunnen worden geholpen. Een kunstlong haalt zuurstofarm bloed uit de patiënt, zuivert dat van koolzuur en CO2, voorziet het van zuurstof en pompt het terug in het lichaam van de patiënt.

“De techniek zorgt ervoor dat zeer zieke patiënten bij wie elke hoop op verbetering is vervlogen, toch een kans maken genezing”, zegt het ADRZ.

Dichter bij huis

De intensivisten willen vaker mensen met een kunstlong of een hart-longmachine behandelen. “Dat is goed voor de patiënt en de familie. Deze vorm van zorg komt immers dichter bij huis.” De artsen hebben zich de behandelmethoden al eigen gemaakt in universitaire centra.