Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt zich geen zorgen over de toegang tot acute geestelijke gezondheidszorg in Zeeland.

Dat zegt ze in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Joyce Vermue van de PvdA.

Zij stelde haar vragen naar aanleiding van de sluiting van de psychiatrische afdelingen algemeen ziekenhuis (PAAZ) in Vlissingen en Terneuzen en de klinische zorg over te hevelen naar Emergis in Kloetinge.

Schippers zegt dat in Terneuzen op 1 december, de datum van de sluiting, niet alle bedden zijn verdwenen, de crisis- en consultatiefunctie voor artsen behouden blijft totdat er een goed alternatief in Zeeuws-Vlaanderen is en dat de ambulante zorg in het gebied wordt uitgebreid met speciale teams, die crisisopnamen in Kloetinge zoveel mogelijk moeten voorkomen.

Verbouwing

De sluiting van de PAAZ in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis(ADRZ) in Vlissingen gaat geleidelijk. "Wel worden in januari vanwege de verbouwing in Vlissingen al tien bedden verhuisd van de PAAZ naar Kloetinge", schrijft de minister. Medio 2016 is de geestelijke gezondheidszorg echter pas volledig overgeheveld.

Uit een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit komt naar voren dat de wachttijden in de acute GGZ geen verontrustend beeld opleveren. "Ik heb geen aanleiding om te veronderstellen dat dit in de beoogde situatie anders is".

Acute geestelijke gezondheidszorg blijft volgens Schippers binnen de gestelde termijnen van 80 procent binnen twee uur en 100 procent binnen drie uur beschikbaar in Zeeland.