De 187 vluchtelingen in de Reimerswaalhal in Kruiningen vertrekken maandagmiddag naar Helmond. ‘De crisisopvang verloopt tot nu toe goed’, laat de gemeente Reimerswaal maandagmorgen weten.

De vluchtelingen kwamen vrijdag in Kruiningen aan.

De sfeer dit weekend was volgens de gemeente prettig en rustig. Reimerswaal bedankt iedereen voor alle hulp die is ontvangen. ‘De betrokkenheid van de inwoners was overweldigend’, laat burgemeester Jan Huisman in een persbericht weten.

Uiteindelijk meldden ruim 250 vrijwilligers zich aan om te helpen. ‘Daarnaast kwamen er van alle kanten initiatieven. Er vonden inzamelingen plaats en er werden schoenen, ondergoed en speelgoed uitgedeeld. Meerdere keren per dag ontvingen we taarten en cakes voor onze gasten.

Speelruimte

Toen bleek dat er veel kinderen te gast waren, werd in zeer korte tijd tegenover de Reimerswaalhal een loods beschikbaar gesteld als speelruimte. En zondagmiddag is er in de Johanneskerk in Kruiningen een speciale interkerkelijke dienst georganiseerd.”

Door de ervaringen in de afgelopen dagen is de gemeente kritisch op de belasting die deze vorm van
opvang met zich meebrengt voor de vluchtelingen.

Huisman heeft daarom een ‘zeer dringend beroep’ op het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gedaan om deze vluchtelingen zo snel mogelijk te plaatsen in een meer permanente opvanglocatie.

De Reimerswaalhal wordt vanaf dinsdag opgeruimd en is vermoedelijk vanaf woensdag weer beschikbaar voor het reguliere gebruik.