De gemeente Kapelle verwacht vrijdag rond 15.00 uur ongeveer tweehonderd vluchtelingen voor de crisisopvang. Zij verblijven 72 uur in sportcentrum Groene Woud.

De afgelopen dagen is met man en macht gewerkt aan het regelen van de noodopvang, vertelt burgemeester Anton Stapelkamp.

Speelhoekjes
Donderdagavond mochten belangstellenden een kijkje nemen bij de opvangvoorzieningen. Vrijwilligers werden gebriefd over wat ze kunnen verwachten de komende dagen. "De teller staat al op ruim 125 vrijwilligers en dat is fantastisch", sprak Stapelkamp hen toe. "Zonder hulp jullie zou het ondoenlijk zijn om deze klus te klaren."

Speelhoekjes

In de sporthal staan 200 bedden tegen elkaar aan, met stoelen erbij. Privacy is er niet. "Sober is een groot woord", verwoordt de burgemeester de gedachten van de meeste mensen die zijn komen kijken naar de opvang. De vluchtelingen kunnen gebruik maken de sanitaire voorzieningen van de sporthal. Buiten is een grote tent opgebouwd waar de mensen kunnen eten en rustig zitten. Ook zijn er speelhoekjes.

"De mensen hebben vooral behoefte aan rust", lichtte Adri de Kok van de organisatie de vrijwilligers voor. Zij helpen bijvoorbeeld met de kledinguitgifte en voedselvoorziening. Omwonende Emmy Pluijmers is een van hen. "Je hoort negatieve verhalen over de opvang", vertelt ze. "Ik wil eerst helpen en dat niet klakkeloos geloven."