Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) blijft nog zeker zes jaar in Yerseke.
Er vindt wel een reorganisatie plaats.

Dat staat in het maandag gepresenteerde herstructureringsplan voor de onderzoeksorganisatie.

Om het NIOZ open te houden in Yerseke verhoogt moederorganisatie NWO de subsidie voor het instituut.

Door financiële problemen hing het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) in Yerseke deze zomer sluiting boven het hoofd. 

De NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) en het NIOZ presenteren nu een herstructureringsplan. Dat moet leiden tot een nieuw, toekomstbestendig NIOZ.

Voortbestaan

Het instituut krijgt vier wetenschappelijke afdelingen: drie op Texel (hoofdvestiging) en één in Yerseke. "Hiermee is het voortbestaan van de nevenvestiging in Yerseke voor de komende zes jaar veiliggesteld", schrijft het NIOZ.

In Yerseke komt de afdeling Mariene Microbiologie & Biogeochemie. "Deze afdeling omspant processen die belangrijk zijn in alle typen zeegebieden; van estuaria tot in de diepzee en van de tropen tot aan de polen."

De NWO en het NIOZ onderzoeken of er een Zeeuws Delta-expertisecentrum gevormd kan worden, waaraan meerdere regionale partijen deelnemen. Eerder liet het instituut al weten meer te willen samenwerken, bijvoorbeeld met het onderwijs.

Banen

In het herstructureringsplan gaat de totale NIOZ-organisatie van 188 naar 171 fte. Hoeveel banen er verloren gaan in Yerseke is nog niet bekend.

"De Ondernemingsraad (OR) van het NIOZ brengt waarschijnlijk halverwege volgende maand advies uit. Met de vakbonden begint binnenkort het overleg voor het sociaal plan", aldus NIOZ.