Zeker weet de gemeente Kapelle het nog niet, maar ze houdt er rekening mee dat ze vanaf vrijdag 23 oktober voor drie dagen crisisopvang moet bieden aan vluchtelingen.

De gemeente bereidt zich al langer voor op de komst van de groep van ongeveer 150 tot 200 mensen naar sportcentrum Groene Woud in Kapelle.

Inmiddels zijn er twee bijeenkomsten geweest voor direct omwonenden. "Bewoners van ruim zestig adressen tegenover het sportcomplex zijn uitgenodigd en zo’n twintig bewoners kwamen naar de bijeenkomsten", laat burgemeester Anton Stapelkamp in een gemeentelijke nieuwsbrief weten. "Die verliepen in een open sfeer."

Vragen die de gemeente krijgt gaan veelal over veiligheid, aldus Stapelkamp. "De mensen zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen, het zijn geen gevangenen of patiënten van een gesloten inrichting. Niettemin is er 24 uur per dag beveiliging aanwezig.

Wel zijn er regels voor de vluchtelingen. Zo mogen zij geen alcohol en drugs gebruiken en moeten zij tussen 22.00 uur en 8.00 uur binnen zijn.

Hekken

Er komt een afscheiding van hekken rond het sportcomplex. "De ervaring van Cadzand en Vlissingen leert dat de mensen vooral rust en privacy willen, dat ze willen bijkomen van een vaak lange en emotionele reis."

Ondertussen hebben al veel mensen zich als vrijwilliger en tolk Arabisch aangemeld, aldus Stapelkamp. "Ook vanuit de kerken is er hulp aangeboden. Dit alles coördineert onze gemeentelijke organisatie."