De gemeente Borsele lanceert een film die uitlegt hoe de straatverlichting binnen de gemeente werkt. In Borsele by night zet ze de voordelen van led-verlichting, de veranderingen ten opzichte van de oude situatie en de uitvoering in de praktijk op een rijtje.

"Binnen twintig jaar bestaat vrijwel alle straatverlichting in Borselse uit dimbare led-lampen", laat een gemeentewoordvoerder vrijdag weten. "De omslag naar dit type verlichting is zichtbaar groot."

De gemeentelijke energierekening bestaat voor een belangrijk deel uit energiekosten voor straatverlichting, legt Borsele uit. "Met het oog op duurzaamheid en verlaging van de energierekening plaatsen we al jaren de meest energiezuinige lampen."

"Driekwart van de straatverlichting is al zuinig en hiervan is 10 procent al in led uitgevoerd", aldus de gemeente. "Daarnaast halveert de helft van de huidige lampen 's nachts in vermogen door deze te dimmen. Dit levert al een flinke energiebesparing op."

Minder energie

Om het energieverbruik nog verder te terug te brengen gaat Borsele nu volledig over op dimbare led-lampen bij vervanging van de straatverlichting. "Die verbruiken nog eens 30 tot 50 procent minder energie. Daarnaast hebben led-lampen een langere levensduur en vergen vrijwel geen onderhoud.

Die levensduur zorgt ook voor besparingen bij de gemeente. De nieuwe led-verlichting schijnt precies waar dat nodig is. Daarmee wordt strooilicht en lichtvervuiling geminimaliseerd. Naast een financieel voordeel "heeft deze omslag ook een positieve invloed op ons leefmilieu", aldus de gemeente.