Al meerdere keren deze zomer heeft Zeeland te maken gekregen met extreem weer. Maar de 2.400 kilometer aan riolering in Zeeland is niet geschikt voor de hevige regenbuien. Het riool kan het vele water vaak niet aan.

Dat meldt BN de Stem donderdag.

"Wen er maar aan dat er vaker water op straat zal staan", aldus rioolspecialist Wicher Worst. Er is volgens hem niets mis met het riool, maar het is ontworpen voor buien waarbij 20 millimeter regen in een half uur valt.

Die eis lijkt inmiddels achterhaald. "Ik neem Tholen als voorbeeld, daar viel recent 50 millimeter aan regen in een kwartier", aldus Worst. De gemeenten werken nu samen met het waterschap aan slimme oplossingen.

Ondergronds

Na een analyse per gemeente wordt gekeken welke maatregelen genomen kunnen worden om de hevige regenval aan te kunnen. "Vroeger wilden we al het water ondergronds afvoeren, maar dat hoeft helemaal niet", zegt Worst. "We kunnen wegen zodanig inrichten dat ze gedurende een beperkte periode dienst doen als waterberging en het water afvoeren naar een sloot."

Ook moeten volgens Worst wellicht bestaande watergangen worden vergroot of moeten er nieuwe aangelegd worden. In 2017 moet duidelijk zijn hoe de gemeenten er voor staan. In 2018 kan begonnen worden met de uitvoering van de maatregelen.