Het onbemande vliegtuigje van het Berisuas-project, dat zijn thuisbasis heeft op bedrijventerrein Aviolanda Woensdrecht, heeft zaterdag een succesvolle eerste vlucht boven de Westerschelde gemaakt.

In het project werken veiligheidsdiensten, onderwijsinstellingen en bedrijven uit Engeland, Frankrijk, Nederland en België samen bij de ontwikkeling van een drone die de veiligheid op zee kan vergroten. Tijdens de test bleek het het nieuwe toestel meteen een waardevolle informatievoorziening voor de hulpdiensten aan wal.

Voor de testvlucht was een brand gesimuleerd op een schip in de Westerschelde. Aan het onbemande toestel de taak om zoveel mogelijk informatie te verzamelen, nog voordat de brandweer ter plaatse zou zijn. Het toestel steeg op vanuit de haven van Perkpolder met aan boord een camera en diverse meetapparatuur.

De drone verstuurde de informatie naar een mobiel grondstation in Perkpolder, dat de informatie vervolgens doorgaf aan diverse commandocentra van de veiligheidsdiensten.

De Veiligheidsregio Zeeland en Vlaanderen hebben speciale teams met brandweerlieden die het vuur op zee kunnen bestrijden. In dit geval kwam er vanuit het Belgische Oostende een helikopter met brandweerlieden aangevlogen om het schip te verlossen van de vuurzee.

De deelnemende instanties waren erg te spreken over de eerste testvlucht van het onbemande toestel.