Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) blijft in Yerseke. Dat heeft moederorganisatie NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) woensdag besloten. 

“In welke vorm, met hoeveel mensen en welke financiering weten we nog niet, maar laten we niet zeuren”, reageert NIOZ-vestigingsdirecteur Peter Herman. “Het is positief dat de NWO de aanwezigheid van het NIOZ in Zeeland wil bestendigen.”

Samenwerken

Daarvoor moet het instituut wel meer gaan samenwerken met andere organisaties. In opdracht van de provincie Zeeland heeft de Onderwijs Autoriteit Zeeland (OAZ) de mogelijkheden hiertoe onderzocht.

“Die verkenning is verrassend positief”, vindt Herman. “Veel partijen zeggen te willen samenwerken, zoals de schelpdiersector en HZ. Dat betreft wel voornamelijk Imares (onderzoeksbureau in Yerseke van de Wageningen Universiteit, redactie), maar we kijken of we samen met hen een onderzoeksprogramma kunnen opzetten.”

Problemen

De NWO dreigde de stekker uit het NIOZ in Yerseke te trekken vanwege financiële tekorten. Door bezuinigingen krijgt het bureau minder subsidie en komen er ook minder onderzoeksopdrachten binnen. Het NIOZ heeft ook een vestiging op Texel en om geld te besparen was er sprake van beide locaties te fuseren op het Waddeneiland.

“Het is een moeilijke periode geweest”, blikt Herman terug. “Maar de politiek en vele organisaties hebben laten weten het NIOZ graag te willen behouden in Yerseke. Dat is mooi aan deze tijd. Nu willen we graag iets teruggeven: kennis.”

Het bureau wil de overheid en organisaties als natuurverenigingen van ‘stevig advies’ blijven voorzien. “Dat is een dure bezigheid, maar op het goede moment goed advies geven is belangrijk.”