Het project de Zeeuwse Huiskamer gaat internationaal. Volgende week maakt het project de oversteek naar het Britse kent. Afgelopen vrijdag - een jaar na de start - vond een bijeenkomst plaats over wat het project de Zeeuwse Huiskamer tot nu toe heeft opgeleverd.

In dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland informeerden vier gastsprekers belangstellenden over de laatste ontwikkelingen. 

De Zeeuwse Huiskamer ondersteunt Zeeuwse organisaties en burgers om gezamenlijk antwoorden te formuleren op urgente vragen over wonen, zorg en welzijn. Het is zowel een proces als een fysieke plaats. Innovaties, experimenten en verschillende belangengroepen omtrent zorg komen hier samen.

Er zijn momenteel drie projecthuiskamers ingericht verspreid over Zeeland, waaronder één in Goes.
In deze huiskamers brengen bewoners, maar ook ervaringsdeskundigen de behoeftes in beeld en ontwikkelen bedrijven, overheden, zorg- en kennisinstellingen innovatieve oplossingen en samenwerkingsverbanden.

Daarnaast dienen twee dorpen in het geheel als experimentele ruimte; ‘s-Heer Hendrikskinderen en Rilland.

Cultuuromslag

“Een ander die weet wat goed voor u is, dat werkt niet. De kracht bij de burger laten lijkt een heuse cultuuromslag te zijn. Als je mensen het zelf laat ervaren, bepalen en meedenken, blijkt dit succesvol en het werkt ook nog eens veel efficiënter", zei Gabrielle Davits van zorgorganisatie SVRZ in een filmpje over de kansen en mogelijkheden van het project.

Kent

Ook internationaal wordt er inmiddels gekeken naar de Zeeuwse Huiskamer. “Met het project ‘Room for Life’ wordt volgende week gestart. Hiermee brengen we de Zeeuwse Huiskamer naar Kent”, zei gastspreker Anne Tidmarsh van Kent County Council.

“De hulpvraag en manier van leven in Engeland is misschien anders dan in Zeeland, maar ook hier speelt de gemeenschap een grote rol. Zelfstandige en vitale ouderen krijg je door bruggen te bouwen tussen bedrijven, de zorgsector, vrijwilligers en de ouderen zelf.”

Diensteneconomie

Tenslotte sprak Marinus Schroevers, directeur van ZLM verzekeringen, over de kansen voor een nieuwe diensteneconomie. “Wij verwachten veel veranderingen in de verzekeringswereld, met bijvoorbeeld de komst van zelfrijdende auto’s, waardoor er een andere manier van verzekeren ontstaat. We willen alvast vooruitkijken hoe wij kunnen helpen door bijvoorbeeld vraag en aanbod bij elkaar te brengen.”