Alle kolencentrales in Nederland moeten dicht als Nederland een grote bijdrage wil leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem.

Dat zei de bestuursvoorzitter van het Zeeuwse energiebedrijf Delta, Arnoud Kamerbeek, donderdag op een energiecongres, meldt de NOS.

Sluiting is volgens Kamerbeek de goedkoopste oplossing om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. "We kunnen morgen alle kolencentrales sluiten zonder de elektriciteitsvoorziening in gevaar te brengen. Nu staan vele gascentrales in de mottenballen, we kunnen beter de kolencentrales afschakelen."

Stroom opwekken met kolen is goedkoper dan met andere brandstoffen. De enige kolencentrale van Delta wordt eind dit jaar gesloten.

Schadelijke stoffen

De uitspraken van Kamerbeek volgen op de uitspraak in de Urgenda-zaak van gisteren. De rechter besloot dat de Nederlandse staat de uitstaat van CO2 voor 2020 met 25 procent moet verminderen.

Een kwart van de Nederlandse elektriciteit wordt nog opgewekt met steenkool. Hier komen veel CO2 en andere schadelijke stoffen vrij.