De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen te hoge kosten voor medicijnen heeft opgegeven.

Het onderzoek loopt sinds woensdag, na aanwijzingen in deze richting, laat de NZa weten. "De zorg aan patiënten gaat gewoon door", maken zowel de NZa en het ziekenhuis bekend. Volgens het ADRZ gaat het om kostenopgaven uit 2012.

"We hebben geen aanwijzingen dat er destijds te hoge kosten zijn opgegeven", laat een ziekenhuiswoordvoerder weten. "Maar we verlenen alle medewerking aan dit onderzoek. Volgens de NZa kan het nog maanden duren voordat het is afgerond."

De NZa onderzoekt de juistheid van de informatie van het ADRZ – en nog twee ziekenhuizen buiten Zeeland – om na te gaan of de vermoedens terecht zijn.

"Het opgeven van te hoge kosten voor medicijnen leidt tot onnodig hogere zorgkosten", aldus de NZa. "Die betaalt vervolgens de consument, in zijn premie voor de zorgverzekering en via de belastingen." Vooralsnog heeft de autoriteit de indruk dat deze kwestie niet sectorbreed speelt.

Toezichthouder

De NZa is toezichthouder in de zorg en kan bij zorgaanbieders nagaan of zij de juiste informatie hebben gegeven over de kosten die zij maken voor zorg of medicijnen. Heeft het ziekenhuis inderdaad onjuiste informatie gegeven, dan kan de NZa handhaven.