De provincie Zeeland krijgt een Regeling Uitstapprogramma Prostituees (RUPS). Vrouwen die in de seksindustrie werken, maar daarmee willen stoppen, kunnen dan bij de GGD aankloppen voor hulp.

Het programma gaat deze zomer van start, meldt de GGD dinsdag. De begeleiders gaan ex-prostituees helpen met wonen, inkomen, scholing en hulpverlening.

RUPS bestaat al jaren in grote steden en andere provincies, maar Zeeland stapt nu pas in. "Misschien omdat de prostitutie hier minder zichtbaar is dan in grote steden", zegt wethouder Conny Miermans (Welzijn en Zorg) van de gemeente Borsele.

"We zien het nauwelijks, maar prostitutie is overal", vult burgemeester René Verhulst van de gemeente Goes aan. "Ook in Zeeland. Niet alleen in seksclubs en bordelen, maar ook op straat, in hotels en op campings. Vrouwen zijn vaak slachtoffer van mensenhandelaars en jonge vrouwen van loverboys."

In het project werken de gemeenten samen met GGD Zeeland, de politie en andere organisaties. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een subsidie van 939.000 euro gegeven. Het project loopt tot 2018.