De beslissing om de vestiging van onderzoeksinstituut NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, in Yerseke al dan niet te sluiten is een maand uitgesteld.

“Dat is goed nieuws, want het geeft ons tot 15 juli de tijd om een mogelijke oplossing te zoeken om sluiting te voorkomen”, vertelt vestigingsdirecteur Peter Herman van NIOZ Yerseke.

Het NIOZ in Yerseke verkeert in financiële problemen. “Door de bezuinigingen is onze subsidie aanzienlijk verminderd en het aantal onderzoeksopdrachten dat we krijgen ook”, verklaart Herman.

Het onderzoeksbureau is ook gevestigd in Texel en door de problemen is er nu sprake van beide locaties samen te voegen. “Opereren vanuit één vestiging is goedkoper, maar als het NIOZ hier weggaat, heeft dat grote gevolgen voor het personeel en de regio.”

Expertise

Het NIOZ doet onder meer onderzoek voor de mossel- en schaal- en schelpdiersector en heeft ook veel kennis in huis over het deltagebied. Opdrachtgevers zijn naast de (landelijke) overheid bijvoorbeeld de Europese Unie.

“We kunnen wel werken vanuit Texel, maar voor regelmatige opvolging voor onderzoek in het deltagebied, is de afstand dan wel heel groot.”

Oplossing

Herman is blij met de maand respijt, maar weet niet of in die periode ook echt een oplossing kan worden gevonden. “De regio trekt zich de mogelijk sluiting erg aan en daar zijn we dankbaar voor. Mede door de invloed van de commissaris van de koning en gedeputeerde is het besluit uitgesteld. Misschien zijn er op financieel gebied mogelijkheden of kan er via de politiek in Den Haag iets geregeld worden.”